Data Visualisatie

Datavisualisatie

Laat data tot ieders verbeelding spreken

Uw organisatie beschikt over een schat aan data. Al deze informatie samen vertelt een verhaal. Eentje die uw organisatie naar een succesvolle toekomst leidt.

De grote vraag is:
Ervaart u dat ook zo? Of zijn de rapportages binnen uw organisatie onoverzichtelijk, ingewikkeld en saai?

Met datavisualisatie als eerste stap van Business Intelligence (BI) brengen we hier verandering in, zodat ook uw data tot ieders verbeelding gaat spreken.

Scroll voor meer
Datavisualisatie - Wat is het?

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is de manier waarop data en informatie tot leven worden gewekt. Iedereen kent de rijen met cijfers en feiten. Ongetwijfeld waardevol, maar voor slechts een handvol mensen te begrijpen.

U kijkt waarschijnlijk ook liever even snel een instructiefilmpje, dan dat u een dikke handleiding leest. Door data visueel te maken in diagrammen, grafieken en kaarten, is deze voor iedereen begrijpelijk.

Binnen onze BI omgeving besteden we daarom veel aandacht aan datavisualisatie. Kleurgebruik, tekstgrootte en opbouw spelen daarin een belangrijke rol. We passen storytelling toe om van alle data een echt verhaal te maken.

Een verhaal dat al uw medewerkers boeit en iedereen begrijpt. In één oogopslag.

De 3 grootste voordelen van datavisualisatie

Wij geloven in de kracht van datavisualisatie. Nu u nog. Om u te overtuigen, schetsen we de 3 belangrijkste voordelen.

Datavisualisatie - voor iedereen afhankelijk
1

Voordeel 1: voor iedereen toegankelijk

De meeste mensen hebben het niet zo op rapportages met tabellen, opsommingen en cijfers. Deze zijn echter heel waardevol voor uw bedrijf.

Door data te visualiseren, maakt u deze voor iedereen toegankelijk. Het aflezen van een grafiek is vele malen sneller, dan het zien van een reeks getallen.

Door stuurinformatie visueel aantrekkelijk te maken, kunt u deze eenvoudig en zonder veel toelichting delen. Het zorgt dat mensen het verhaal begrijpen én dat iedereen aan de slag gaat met dezelfde stuurinformatie.

Datavisualisatie - eenvoudig meer inzicht
2

Voordeel 2: eenvoudig meer inzicht

Datavisualisatie maakt het niet alleen eenvoudiger om data te begrijpen. Het zorgt er ook voor dat u sneller en eenvoudiger trends kan ontdekken.

In een grafiek ziet u overzichtelijk per maand de omzet, voorraad of het verloop in de bezettingsgraad. Op- en neerwaartse bewegingen zijn direct te herkennen, waardoor u sneller kunt inspelen op veranderingen.

Datavisualisatie - een hogere effectiviteit
3

Voordeel 3: een hogere effectiviteit

Reeksen en cijfers analyseren kost tijd. Het aflezen van een diagram of grafiek vele malen minder.

Datavisualisatie resulteert in een hogere effectiviteit, doordat u minder tijd kwijt bent aan de interpretatie van data. Doordat een BI tool ook nog eens data uit alle systemen haalt, weet u ook zeker dat de rapportages betrouwbaar zijn.

Hoe pak je datavisualisatie aan?

Een BI tool is geweldig, maar alleen als het met plezier gebruikt wordt. Daarom doen wij vooraf altijd onderzoek naar uw gebruikersgroep. Oftewel de medewerkers die met BI moeten gaan werken.

We stellen vragen als:

  • Wie gaan er gebruikmaken van BI?
  • Welke data hebben zij nodig?
  • Hoe goed kunnen zij met (nieuwe) technologie omgaan?
  • Wat is er nodig om medewerkers dashboards en analyses optimaal te laten inzetten?
https://www.visionbi.nl/wp-content/uploads/hoe-pak-je-datavisualisatie-aan.jpg

Hierdoor krijgen wij inzicht in de manier waarop we datavisualisatie voor uw medewerkers moeten aanpakken. Dat gaat van businessdoelen tot kleurgebruik en van user experience tot verandermanagement.

Dat laatste aspect is zeker niet onbelangrijk. Het werken met dashboards en analyses vraagt namelijk iets van uw medewerkers. Het werkproces moet veranderen of de besluitvorming verloopt op een andere manier.

Impactvol.
Daarom begeleiden wij u hierin en nemen alle aspecten van datavisualisatie in overweging. Alles om de drempel voor het werken met BI zo laag mogelijk te maken. Wij geloven namelijk dat BI past echt effectief is, als uw medewerkers er met plezier mee werken.

Nieuwsgierig wat datavisualisatie voor uw organisatie kan betekenen?
Onze consultants vertellen het u graag. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Zorg voor een goede basis met een dataplatform

Uw organisatie beschikt over zoveel data. Uit applicaties, Excel bestanden en externe bronnen: hoe weet u waar u moet zijn om de juiste informatie boven tafel te krijgen? En waar staat deze data eigenlijk?

In een dataplatform of datawarehouse kunt u de data via één manier benaderen. Lokaal, in de cloud of hybride. Hét fundament voor betrouwbare Business Intelligence en sneller, efficiënter datagebruik.

De BI tool haalt informatie uit het dataplatform en kan deze snel omzetten in heldere rapportages en dashboards. Met één koppeling naar het dataplatform ontsluit u direct alle data, volgens dezelfde definities die afgestemd zijn met uw organisatie.

Meer weten? Lees dan hier alles over het hoe en waarom van een dataplatform.

Business Intelligence - Aanpak

Meer over ons

Het 5-stappen VisionBI plan

Business Intelligence is geen klus; het is een proces. We kijken in welke fase van BI uw organisatie zich bevindt en waar u naartoe wilt. Binnen 1 jaar of binnen 5 jaar. Net waar uw ambities liggen. Stap voor stap implementeren we BI.

We beginnen altijd met ons 5-stappen VisionBI plan. Zo leren we uw organisatie door en door kennen. Alleen dan kunnen we BI echt goed inrichten.

De 5 stappen naar geslaagde informatievoorziening zijn:


Stap 1:
Inzicht in uw organisatie
Stap 2: Verbinden van data aan mensen, processen en doelen
Stap 3: Opzet van een roadmap voor informatievoorziening
Stap 4: Implementatie
Stap 5: Borging en doorontwikkeling

Wilt u meer weten over onze aanpak en de roadmap? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.